Er zijn al 6167 VvE's met een eigen website op VvE-site!

Bewoners Noorderplassen niet blij met bijenkast bij speelplek

ALMERE - Bewoners van de Noorderplassen-Oost zijn onaangenaam verrast door een bijenstal die is neergezet bij een speelplek in het parkje aan de Noorderledeweg. 

,,Het gras en het onkruid stonden daar tot voor kort tot aan je knieƫn en daarom zag je de bijenkast aanvankelijk bijna niet staan", vertelt wijkbewoonster Greta Verduin. ,,Inmiddels is er overigens wel gemaaid. De kast is geplaatst op een plek waar je meestal alleen met kleine kinderen komt. Hij staat bovenop een verhoogde terp, vlak naast een glijbaan. Maar om die glijbaan te kunnen gebruiken lopen de kinderen bijna tegen het bijenhuis aan. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn?"

Hondenverbod
Aanvankelijk was er alleen een lint om de bijenstal geplaatst om mensen op afstand te houden, maar inmiddels staat er ook een hekje. ,,Misschien heeft men het  idee dat het bijenvolk binnen dit cirkeltje blijft? Er staat nu bovendien ook een hondenverbodsbord bij. Terwijl dit parkje, aan de andere kant van het speeltuintje, de enige plek is in de wijk waar honden even los mogen rennen", aldus Verduin. ,,Alsof die honden dan door dat verbodsbord zien dat ze niet bij de bijenstal mogen komen. Toen het slecht weer was zei de imker zelfs dat 'de bijen wat narrig waren'. Dat is toch geen prettig idee? Maar de imker zegt alleen maar dat het een ideale begroeiing is voor zijn bijen en dat hij daarom voor deze plek heeft gekozen."

Volgens Ben de Loos, voorzitter van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging afdeling Zuid-Flevoland, zijn er meer imkers die hun bijenkasten plaatsen in het publiek domein. ,,Daarvoor zoeken ze een plek waar goede bomen of struiken staan voor de bijen. Maar de leden van onze vereniging doen dat in elk geval altijd in overleg met de gemeente Almere. Met de buurtregisseur en beleidsambtenaar wordt bekeken of de beoogde locatie geschikt is, of de bijen niet voor overlast zorgen en of er geen risico op vandalisme is. Hoe dat in het geval van de bijenkast bij de Noorderplassen is gegaan weet ik niet.", aldus De Loos.
 
Brief aan gemeente
Verduin heeft inmiddels een brief geschreven aan de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders over de ongewenste bijenkast. ,,Ik vind dit namelijk echt niet kunnen. De bijenkast is geplaatst zonder overleg met bewoners of Vereniging van Eigenaren, op een plek die niet voor iedereen direct zichtbaar was. Ik vind dat behoorlijk stiekem", besluit de Almeerse.

Bron: www.dichtbij.nl